3.04.2013 г.

Великденски яйца от филц-идеи за великденска украса

Здравейте креативни приятели,

Наближава православният Великден и съм сигурна,че и вие като мен сте обхванати от желание да украсите дома си. Всяка година 1 месец преди Коледа и Великден ми хрумват разни идеи, които започвам да реализирам с голям ентусиазъм.За мен е много важно собственоръчно да направя великденската декорация на дома си,така празникът става по-емоционален,по-личен,предавам празничното  настроение и любовта си  на семейството си.Тези дни извадих от  шкафа миналогодишната великденска украса-яйца от филц. Спомних си колко много ги харесаха гостите ми миналата година.Поставих клончета от декоративен лешник в една от моите кратунки, окачих на тях  вълнените яйца и докато им се любувах, реших да  снимам  тази великденска аранжировка и да я публикувам в блога си.


 Ако това,което виждате,ви харесва,ще ви покажа стъпка по стъпка как да си направите такива яйца от вълна..Предполагам,че щом сте посетили моя блог,се интересувате от художествен филц.За тези филцови яйца съм използвала двете основни техники(сух и мокър фелтинг),някои са работени в техника мокър,други-сух фелтинг(иглонабиване),трети -със смесена техника.

1.Мокър фелтинг(плъстене).Необходима ви е малка ваничка(тавичка), найлон за подложка,
разноцветна вълна,може да не е мерино,по-острата  българска вълна също е подходяща,сапун(твърд или течен),топла вода и много желание и търпение.
Първо от неоцветената вълна оформете сърцевината, като
поливате с гореща сапунена вода и в началото по-леко,

после-по-интензивно масажирате и търкаляте топката вълна между двете си ръце,като същевременно ѝ придавате яйцевидна  форма.
Когато усетите,че филцът се е стегнал,преминетe по--нататък.Започнете да отскубвате от цветната вълна,
която сте подготвили ,тънки пластове и да ги подреждате върху яѝцето,което вече сте оформили.Това задължително трябва да правите със сухи ръце.След като покриете цялата повърхност, приглаждайте вълната с
мокри ръце и сапун и повтаряйте предишния процес  -масажирайте с бързи движения , притискайте и въртете между двете ръце, докато почувствате филца готов
(формата запазена и стегната,а вълната да не може да се отделя.). Тогава изплакнете яйцето на течаща вода,като редувате топла със студена вода.При последното изплакване може да добавите във водата малко оцет за неутрализиране на сапуна.    С  тази техника се получава по-абстрактен  или акварелен тип рисунък.


                                                      

2.Сух фелтинг(needlefelting).За тази техника ви е необходима специална игла за набиване на вълната,гъба,разноцветна вълна.
С бързи движения на иглата   първоначално оформете топка,
като постепенно с иглата ѝ предадете яйцевидна форма. След това добавяйте по малко вълна и я набивайте.С тази техника можете да "рисувате"с вълната по-ясно очертани детайли,да оформяте цветчета,
кръстчета,пиленца или други     великденски символи.


  3.  С техниката "сух фелтинг " може по-лесно да си направите филцово яйце,като използвате готово яйце от стиропор за основа и върху него набивате с иглата вълната.
          
                                                                                                         
                                                         

4.Ще ви покажа и как да си направите такава чашка(поставка) за великденско яйце от филц,имитираща трева,като използвате техниката мокър филц.Наслоете различни нюанси на зелена вълна върху истинско яйце или върху яйце от стиропор,след това по начина,описан по-горе, с гореща вода и сапун заглаждайте вълната с притискане върху яйцето откъм тъпата му страна.

Когато филцът е готов,
обърнете яйцето от острата        страна ,изтегляйте кичурчета
от вълната ,масажирайте ги
с ръце едно по едно и когато филцът е готов го изплакнете
с хладка вода на чешмата,
без да махате яйцето.Оставете
го да изсъхне заедно с яйцето,
за да заеме  формата му,като
изпънете и определите позицията на израстъците.                                                          
Дано сте доволни от постигнатите резултати.
Весели празници !

Няма коментари:

Публикуване на коментар